Je kunt me volgen via de Fediverse / Mastodon: @bartavi@mastodon.nl. De berichten op bartavi.nl kun je volgen via RSS, ook per label. Ga er maar vanuit dat alle andere sociale media accounts met mijn naam of profielfoto nep zijn. Voor persoonlijk contact, zie mijn contactpagina.
Gecentraliseerde silo’s
Je zult me niet vinden op de grote bekende sociale media, zoals Faceb👀k, Instagram, LinkedIn, Twitter/X, Snapchat, TikTok of Bluesky. Dat heeft deels te maken met het complete gebrek aan privacy daar, maar belangrijker is dat het hier om zogenoemde gecentraliseerde silo’s gaat: je kunt vanaf bijvoorbeeld Insta niemand volgen op Twitter. Er is maar 1 Insta, maar 1 Twitter, en je bent daar aanwezig, of niet. Bluesky is hierin al een lichte verbetering, in die zin dat het geen silo is, maar het is effectief nog steeds wel gecentraliseerd.
Dat is niet hoe het internet hoort te werken. Het internet hoort decentraal te zijn. Vergelijk het maar met e-mail: je hoeft niet bij dezelfde e-mailprovider te zitten om mij toch een mailtje te kunnen sturen. Daardoor is er meer controle en privacy voor jou: er is geen enkele centrale partij die bepaald wat jij doet, laat staan een groot, ondemocratisch techbedrijf aan de andere kant van de oceaan.
Zoiets bestaat gelukkig ook voor sociale media: de zogenoemde Fediverse. Net zoals bij e-mail gaat hier om een setje afspraken tussen de ontwikkelaars van Fediverse-software. Bekende software voor de Fediverse heet Mastodon. Veel Fediverse-providers maken gebruik van Mastodon. Een goed voorbeeld is Stichting Activityclub, de provider achter mastodon.nl. Een van de ontwikkelaars van Mastodon is zelf ook een provider met onder andere mastodon.social.
Bij sommige centrale sociale media heb ik een account, maar ik maak er geen actief gebruik van. Dergelijke accounts heb ik vooral voor het tegengaan van identiteitsfraude.
Op zowel centrale als decentrale sociale media probeer ik te doen aan POSSE: “Post (on) Own Site, Syndicate Elsewhere”. Dat betekend dat ik vooral op deze website berichten plaats, en vanuit sociale media hier naartoe link.
Molly White heeft hier een mooie uitleg van gegeven: POSSE: Reclaiming social media in a fragmented world (Engelstalig).